Αυτό το τρίμηνο είναι δικό σου

18.11.16 19:14 - Από tslamaris
Το τελευταίο τρίμηνο έρχεται. Οι προηγούμενοι 9 μήνες έχουν ήδη περάσει και μπορεί να έχουν παει παραγωγικά καλά αλλά μπορεί και όχι . Όμως τι μπορείς να κάνεις πια; Ό,τι και νά'χει γίνει τώρα, δε μπορείς να το αλλάξεις πια. Τι μπορείς όμως να κάνεις; Αυτό που μπορείς είναι να θριαμβεύσεις το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Ένα δυνατό τρίμηνο μπορεί να αλλάξει την εικόνα όλης της χρονιάς. Συνήθως μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της περιόδου (εντατικοποίηση σε κάθε δουλειά, Χριστούγεννα κλπ) είναι από καταναλωτικής άποψης, μια καλή περίοδος για να γίνουν πωλήσεις. Τι πρέπει όμως να κάνεις για να το αξιοποιήσεις σωστά και να τελειώσεις το χρόνο πανηγυρικά;

Ορίστε μερικά απλά και σαφή βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.

1. Προετοιμάσου ψυχολογικά

Για να πετύχεις όποιον στόχο και αν βάλεις, πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου . Πίστεψε πως κάνεις μια νέα αρχή όποια και αν ήταν η απόδοσή σου τους περασμένους μήνες. Ξέρεις πως μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα. Ίσως μάλιστα να το έχεις κάνει ήδη στο παρελθόν αρκετές φορές. Άρα ξέρεις πως δεν είναι αδύνατον. Επίσης ξέρεις πως εξαρτάται από σένα και την προσπάθειά σου. Δεν έχει να κάνει με τον καιρό ή με την οικονομική κατάσταση ή με τις υπηρεσίες που προωθείς. Έχει να κάνει μόνο με σένα και σε προέκταση, με την προσπάθεια που καταβάλεις. Άρα η ψυχολογία σου είναι το παν. Τόνωσε τον εαυτό σου σαν να είσαι ο προπονητής σου. Θυμήσου όλες τις επιτυχίες σου, όλα τα εμπόδια που ξεπέρασες, όλους τους στόχους που έχεις πιάσει και ξεκίνα δυνατά τον αγώνα όπως εκτινάσσονται οι δρομείς για να κερδίσουν την κούρσα. Να θυμάσαι πως η εκκίνηση πρέπει να είναι εκρηκτική και είναι συνήθως το 50% του αγώνα.

2. Βάλε στόχο

Όρισε εσύ με τον εαυτό σου ένα στόχο παραγωγής που να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά - Να σε ενθουσιάζει όταν φαντάζεσαι πως τον πετυχαίνεις - Να ξέρεις πως είναι μέσα στις δυνατότητές σου - Να πιστεύεις πως είναι εφικτός γενικά. Μην αρχίσεις τα παζάρια με τον αρνητικό εαυτό σου που μπορεί να αρχίσει να μιλά στο μυαλό σου. Θα αρχίσει να λέει όλα εκείνα τα αρνητικά και τις δικαιολογίες ή τις πιθανές δυσκολίες που θα σε κρατήσουν μακριά από κάθε όνειρο. Ο αρνητικός εαυτός σου δεν θέλει να πετύχεις. Δεν θέλει να πετύχεις για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Θα σου λέει πως θέλει να σε προστατέψει από απογοητεύσεις. Μην τον αφήσεις να σε κρατήσει κάτω. Τώρα κλείσε τα μάτια για λίγο και φαντάσου (και κάντο όσο πιο συχνά μπορείς) πως έχει περάσει το τρίμηνο και έχεις πετύχει την παραγωγή που στόχευσες. Φαντάσου πως οι συνάδελφοι και συνεργάτες σου λένε συγχαρητήρια και το γιορτάζετε, πως ο προιστάμενός σου σφίγγει το χέρι, πως στις αναφορές παραγωγής το όνομά σου έχει δίπλα το νούμερο που θέλεις, πως τα χρήματα που σου αξιζουν εμφανίζονται στον λογαριασμό σου. Σκέψου και κάνε σχέδια τι θα κάνεις για να το γιορτάσεις και τι θα κάνεις με τα χρήματα που θα κερδίσεις, ποια πράγματα θα αγοράσεις ή θα κάνεις δώρο, πως θα νιώθεις μετά από αυτήν την επιτυχία. Νιώσε όσο το δυνατόν πιο δυνατά αυτά τα συναισθήματα. 

3. Κάνε τον στόχο, προσπάθεια

Δηλαδή μετέτρεψε τον σε αριθμό πελατών που θέλεις να κλείσεις μηνιαίως. Τον αριθμό των συμβολαίων που θα κλείσεις μηνιαίως κάντον εβδομαδιαίο στόχο. Στη συνέχεια γράψε πόσους υποψήφιους πελάτες πρέπει να δεις και να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο , έτσι ώστε να σου προκύψουν τελικά μέσα στην εβδομάδα τα συμβόλαια που στοχεύεις, δηλαδή να υπολογίσεις και τις αρνητικές απαντήσεις. Αυτός ο αριθμός των εβδομαδιαίων ραντεβού που θα προκύψει (περιλαμβάνει τις θετικές και τις αρνητικές απαντήσεις) είναι ο στόχος σου. Και αυτόν μόνο πρέπει νάχεις στο μυαλό σου. Αυτόν τον στόχο πρέπει να τον βλέπεις κάθε πρωί, αυτόν τον στόχο πρέπει να σκέφτεσαι κάθε βράδυ. Γράψτον στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου, γράψτον στο γραφείο σου , γράψτον στο ημερολόγιο σου στην αρχή κάθε μέρας . Ίσως σε ζορίσει αυτό και είναι φυσικό. Όμως αν δεν ξεβολευτείς, αν δεν πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει αυτό που ο ίδιος έχει ορίσει, τότε δεν θα πετύχεις τον στόχο σου, και τον στόχο σου θέλεις να τον κατακτήσεις για σένα.

5. Ξεκίνα και κάνε αυτό που πρέπει

Κάνε αυτό που έχεις ΕΣΥ βάλει σαν στόχο προσπάθειας κάθε εβδομάδα. Μην περιμένεις όμως το τέλος της εβδομάδας για να το σκεφτείς και να πράξεις. Κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Οργάνωσε το χρόνο σου έξυπνα και βάλε προτεραιότητες . Χρησιμοποίησε την μέθοδο του 1%. Με αυτή θα δίνεις το 1% του αξιοποιήσιμου χρόνου κάθε εβδομάδας για να οργανώσεις το χρόνο σου σωστά. Κάνε σε ενα χαρτί δύο στήλες από 4 τετράγωνα. Γράψε στην αριστερή στήλη 4 βασικούς τομείς στη ζωή σου που δίνεις προτεραιότητα την εβδομάδα που ξεκινά (π.χ. εξεύρεση πελατών, οργάνωση γραφείου, αδυνάτισμα, σχέσεις με τα παιδιά μου) . Στα αντίστοιχα τετράγωνα της δεξιάς στήλης γράψε 2 , το πολύ 3 , ενέργειες που σκοπεύευεις να κάνεις , για κάθε σημαντικό τομέα της ζωής και της δουλειάς που έγραψε αριστερά. Π.χ. για την «εξεύρεση πελατών» , επίσκεψη σε 3 πελάτες για συστάσεις και 20 τηλέφωνα, ενώ για τις «σχέσεις με τα παιδιά μου», να πάμε σινεμά μαζί κλπ. Αφού ορίσεις μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, κάθε εβδομάδα, θα αφιερώνεις μισή ώρα για να φτιάχνεις μια νέα λίστα. Θα φροντίζεις κάθε μέρα, να τσεκάρεις τη λίστα σου, για πέντε λεπτά και να θυμίζεις στον εαυτό σου τις προτεραιότητες που έχεις εσύ βάλει. Συνολικά θα αφιερώνεις μια ώρα την εβδομάδα ( μισή για τη δημιουργία και πεντε λεπτά κάθε μέρα για έξι μέρες). Αν υποθέσουμε πως μια εβδομάδα έχει 100 περίπου ώρες αξιοποιήσιμες, τότε θα επενδύεις το 1% του χρόνου σου για τον προγραμματισμό και την πειθαρχία σου. Να θυμάσαι πως τίποτε δεν έχει αξία αν δεν ΚΑΝΕΙΣ αυτό που πρέπει. Πρόσεξε να μην απαγοητευτείς αν δεν σου δώσει αποτελέσματα αμέσως. Η δουλειά σου μοιάζει περισσότερο με αυτή του γεωργού παρά με αυτή του κυνηγού. Χρειάζεται να σπείρεις, να ποτίσεις και να περιμένεις. Το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει πάντα. Ξεκίνα λοιπόν και δώσε τον καλύτερο εαυτό σου τώρα και θα γιορτάζεις όπως σου αξίζει, στο τέλος του χρόνου.
Η επιτυχία είναι επιλογή σου.

4. Οργάνωσε τη στρατηγική σου

Το επόμενο ερώτημα είναι που θα βρεις τους πελάτες για να κάνεις τα ραντεβού. Έχεις τις εξής επιλογές: Λίστα με νέους υπ.πελάτες – αν δεν έχεις καθόλου θα πρέπει να γράψεις όσους μπορείς περισσότερους είτε από συστάσεις (που πρέπει να ζητήσεις από ήδη πελάτες) είτε από άλλες πηγές. Εφάρμοσε αυτό που ξέρεις καλύτερα, είτε είναι το ψυχρό τηλέφωνο, είτε το door2door, είτε τα social media ή οτιδήποτε έχεις κάνει και σου αποδίδει. Η αναζήτηση μέσω συστάσεων είναι πάντα ο πιο αποδοτικός τρόπος και ίσως θα'πρεπε να βάλεις ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε ήδη πελάτες ή πολύ καλούς φίλους, που έχουν γνωριμίες, για να διεκδικήσεις το δικαίωμα σου να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου σε περισσότερους ανθρώπους. Για να έχεις τα ραντεβού που χρειάζεσαι (αρνητικές και θετικές απαντήσεις) πρέπει να έχεις μια γεμάτη λίστα με υποψήφιους πελάτες και πρέπει να την έχεις από την αρχή και συνέχεια. Λίστα με παλαιούς υποψήφιους πελάτες – αν έχεις δει στο παρελθόν κάποιους υποψήφιους αλλά για κάποιον λόγο δεν κατέληξες σε συμφωνία, τότε είναι τωρα ο καιρός να τους ξαναδείς. Ανασκάλεψε το ημερολόγιό σου, φτιάξε μια λίστα και άρχισε να τους καλείς για μια νέα συνάντηση. Σίγουρα έχεις μάθει περισσότερα από την πρώτη φορά που τους συνάντησες και μπορείς τώρα να τους κάνεις μια διαφορετική πρόταση , ακόμα πιο καλά προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Βρες την αφορμή και κλείσε το ραντεβού . Λίστα με τους υπάρχοντες πελάτες σου – οι τωρινοί πελάτες σου θα σου δώσουν συστάσεις για φίλους και γνωστούς αλλά είναι και οι ίδιοι πιθανοί υποψήφιοι πελάτες. Αφιέρωσε λίγα λεπτά και κάνε μια λίστα με τις πιθανές ανάγκες που έχει κάθε πελάτης σου. Σκέψου δηλαδή τι άλλο μπορείς να προτείνεις σε κάθε έναν, τι είναι αυτό που δεν τους έχεις καλύψει ακόμα , και κλείσε ραντεβού για να τα πείτε από κοντά. Να θυμάσαι πως έχεις την υποχρέωση να τους ενημερώσεις καθολικά για όλες τις υπηρεσίες που μπορείς να προσφέρεις ανεξάρτητα με το τι θέλουν και μπορούν να επιλέξουν.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ασφαλιστικό ΝΑΙ
Θωμάς Σλάμαρης / Εκπαιδευτής πωλήσεων & Business Coach

tslamaris