Του Nicolas Caron (Halifax Consulting)
Κάθε χρόνο ξύνω το κεφάλι μου για να γράψω το άρθρο της αρχής του έτους για το «Μεγάλο blog των πώλησεων». Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, διότι είναι η στιγμή των καλών αποφάσεων, των ονείρων για το επόμενο έτος. Πέρυσι σας πρότεινα να επιταχύνετε ... ( εν τέλει, εν τέλει, εν τέλει !)
Φέτος, βρήκα έμπνευση διαβάζοντας ένα άρθρο του Hal Gregersen, συγγραφέα του βιβλίου « Οι ερωτήσεις είναι οι απαντήσεις». Σύμφωνα με αυτό το συγγραφέα, η σκέψη στην αναζήτηση ερωτήσεων μας επιτρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο , να εντοπίσουμε νέες διαδρομές, να εισέλθουμε σε άγνωστο έδαφος και να αμφισβητήσουμε τα αδιέξοδα που υποκρινόμαστε ότι αγνοούμε. Έτσι, έπαιξα το παιχνίδι προσπαθώντας να μορφοποιήσω τις σωστές ερωτήσεις για το 2019.
Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις για το πρόσφατο παρελθόν, πριν από το 2018 σβήσει οριστικά. Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσουμε, να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα τόνωσης για το 2019. Τα ερωτήματα είναι σημαντικά, οι απαντήσεις ακόμη περισσότερο και - ειδικά - εκείνες που πονάνε λίγο ... Αλλά θα τις δούμε καθώς προχωράμε ...

Ένα από τα μυστικά της προόδου είναι η τακτική μέτρηση των αλλαγών στις δεξιότητες και τα αποτελέσματα σας. Όλοι οι αρθρογράφοι στο θέμα το επιβεβαιώνουν ( π.χ. Teresa Amabile, Anders Erricson, Dave Alred ).
Με τη συχνή εξέταση της εξέλιξης σας, της επαγγελματικής γνώση σας, διατηρείτε μακροπρόθεσμα την υποκίνηση σας και σας επιτρέπει το «ικανοποιητικά» να μην είναι ικανοποιητικό...
Ο Anders Erricson περιγράφει πολύ καλά αυτό το επίπεδο του «αρκετά καλό», δηλαδή το αποδεκτό επίπεδο το οποίο επιζητούμε πολύ συχνά. Πάρτε το παράδειγμα της οδήγησης. Δεν είναι σημαίνει το ό,τι οδηγείς εδώ και 20 χρόνια, ότι είσαι καλύτερος οδηγός σήμερα από ότι στο τέλος του πρώτου έτους της οδήγησης. Μπορεί να έχετε λίγο περισσότερη εμπειρία, αλλά αν δεν κάνετε αγώνες ράλλυ κάθε Σαββατοκύριακο, αμφιβάλλω ότι πραγματικά θέλετε να προχωρήσετε οργανωμένα σε αυτό το θέμα. Μπορείτε να θέσετε ένα "αποδεκτό" επίπεδο για να μεταφέρεστε από το ένα σημείο στο άλλο χωρίς προβλήματα. Και τότε; Είναι αυτό κακό; Απολύτως όχι! Υπάρχουν πολλοί τομείς για τους οποίους μπορούμε να θέσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση, μια τακτική εξάσκηση είναι αρκετή για να μας κρατήσει σταθερά σε αυτό το επίπεδο. Όμως έτσι δεν προχωρούμε, μένουμε στο επίπεδο του "αρκετά καλά", το οποίο είναι αρκετό για εμάς.
Το πρόβλημα έρχεται όταν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποδεκτό επίπεδο των επαγγελματικών μας πρακτικών. Συσσωρευμένα χρόνια εμπειρίας χωρίς να αναρωτιόμαστε σχετικά με την εξέλιξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων μας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεγελαστούμε και να συγχέουμε 15 χρόνια εμπειρίας με το 15 φορές εμπειρία ενός χρόνου ...
Με λίγα λόγια, το ερώτημα της πραγματικής προόδου του προηγούμενου έτους και των νέων βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη δουλειά σας είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε μια αντικειμενική αξιολόγηση και αποτίμηση των προσπαθειών σας. Επίσης είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε τις προτεραιότητες σας και ποιά πρόοδο επιθυμείτε.
Γιατί δεν κάνω περισσότερα ;

Σίγουρα ξέρετε τη λίστα « To Do». Όμως θα πρέπει να φτιάξετα και τη δική σας λίστα «Not to Do” . Μια φορά κάθε 6 μήνες , θα πρέπει να αναρωτιέστε τι δεν θα πρέπει να κάνετε ώστε να μπορέσετε να εξελιχθείτε. Έτσι θα μπορείτε να αφιερώνετε περισσότερη ενέργεια με αυτά που πραγματικά αξίζουν.... με λίγα λόγια, αν θέλετε να παραμείνετε στη «Ζώνη Z.I.M.» ( Zone of Impact Maximum) είναι αναγκαίο να κάνετε αυτή την αξιολόγηση.
Τι δεν έπρεπε να έχω κάνει;

Μπορεί να κάνετε πολλά λάθη. Και ναι, τα πράγματα πρέπει να τα λέμε όπως είναι, ας μην λέμε ψέμματα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όπως λέει και η Γραφή «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλλέτω...» . Αυτό ισχύει και τον άνθρωπο που βλέπετε στον καθρέφτη σας...
Συγχωρείστε με για αυτή την οικειότητα, αλλά η απάντηση σε αυτή τη τρίτη ερώτηση έγκειται στη διενέργεια των «ελέγχων ηλιθιότητας» αυτής της χρονιάς. Δεν πρόκειται για ερωτήσεις που πρέπει να μας κάνουν να αυτομαστιγωθούμε αλλά περισσότερο να μας κάνουν να καταλάβουμε την πηγή των λαθών μας και να αποφύγουμε έτσι να τα επαναλάβουμε. Συγχωρήστε αλλά μην ξεχνάτε.
Ποιά απόφαση θα μου έδινε χαρά;
- Τι θα περιμένω με σιγουριά να πετύχω σε ένα χρόνο;
- Τι πρεπει να κάνω για να το πετύχω;
- Πως να αναλύσω αυτό τον ετήσιο στόχο σε μικρότερα βήματα;
- Πως θα πειθαρχήσω σε αυτό το στόχο μετά τις 15 Ιανουαρίου;Πρόοδος είναι να αλλάζουμε τις συνήθειες μας
Τι θα με έκανε να νιώσω αληθινά χαρούμενο(η);

Η ευτυχία στη δουλειά είναι μια προσωπική ερώτηση. Προσέξτε πως είναι λάθος να πιστεύετε πως η ευχαρίστηση στη δουλειά θα έρθει από εξωτερικούς παράγοντες. Μια αύξηση, το μέγεθος του γραφείου σας ή μια προαγωγή, όλα αυτά είναι πολύ προκλητικά, αλλά η χαρά που δίνουν είναι προσωρινή. Σε λίγους μήνες όλα αυτά έχουν ξεχαστεί. Η επαγγελματική χαρά έρχεται από μέσα σας, όχι από την επάρκεια κάποιου “Chief Happiness Officer”! Δεν μπορείτε να λέτε ψέμματα στον εαυτό σας και να ρίχνετε το φταίξιμο σε άλλους. Αντίθετα, τολμήστε να κάνετε ένα βήμα έξω από το φαύλο κύκλο, να κάνετε την ερώτηση στον εαυτό σας και να αναρωτηθείτε αφού οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση θα σας δώσουν την επαγγελματική χαρά:
Τι πρέπει να κάνω για να νιώθω μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη δουλειά μου;

Καλές και χαρούμενες πωλήσεις για όλους !
© Halifax Consulting
Σημείωση από το iwant2help training: Ευχαριστούμε θερμά τον κο Nikola Caron για την άδεια αναδημοσίευσης άρθρων που αναρτώνται στο LeGrandBlogdelaVente.
Είναι πράγματι η ώρα για σοβαρές ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας για να πάρουμε και τις σωστές απαντήσεις. Ο χρόνος που διαθέτουμε είναι συγκεκριμένος και περιορισμένος όπως επίσης είναι και ο ίδιος για όλους μας. Ας μην χάνουμε λεπτό και ας ξεκαθαρίσουμε σε όλους και τον εαυτό μας πως δεν έχουμε καμμία πρόθεση να τον σπαταλήσουμε. Ας ζήσουμε μια δημιουργική χρονιά με στόχους και πάθος. Καλή χρονιά. Θωμάς Σλάμαρης