Μastodon: Μια Εναλλακτική Ματιά στα Κοινωνικά Δίκτυα

16.02.24 08:00 Από Angie
Το Mastodon είναι μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τις δικές τους κοινότητες, με τους δικούς τους κανόνες. Αντίθετα, το Facebook και το Twitter είναι πλατφόρμες όπου η εταιρεία έχει τον έλεγχο των κανόνων και των πολιτικών που ισχύουν για όλους τους χρήστες.

Το Mastodon δίνει τη δυνατότητα για microblogging (κείμενα έως 500 λέξεις), αποστολή φωτογραφιών και μηνυμάτων και δημιουργία ιδιωτικών λογαριασμών.

Το κοινωνικό δίκτυο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τον Eugen Rochko, έναν Γερμανό προγραμματιστή. Για αρκετά χρόνια παρέμενε στην αφάνεια, ωστόσο, οι αντιδράσεις για τις πολιτικές του Twitter τους τελευταίους μήνες, αύξησε το κοινό του. Ο ιδρυτής του υποστηρίζει πως το χρησιμοποιούν σήμερα περισσότεροι από 3 εκατ. χρήστες σε όλο τον πλανήτη, ενώ υπολογίζει πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk.

Η πλατφόρμα ξεχωρίζει γιατί δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των χρηστών της. Η κοινότητα της Mastodon είναι γνωστή για τη διαφάνεια και τη σεβαστή στάση της έναντι των δεδομένων των χρηστών. Με την Mastodon, οι χρήστες απολαμβάνουν μια κοινότητα που τονίζει τον σεβασμό και την ποικιλομορφία, προσφέροντας μια εναλλακτική εμπειρία σε σχέση με τις πιο κεντρικοποιημένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός αν ξεπεραστεί το πρώτο βήμα που συνήθως μπερδεύει. Πρέπει να γίνει επιλογή server που όμως στην πραματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Όλοι οι servers του Mastodon μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, οπότε με την επιλογή ενός δε σημαίνει ότι δε μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει κάποιον λογαριασμό από άλλο server. Και φυσικά οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί κάποιος μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλο server.

Το Mastodon δεν αντικαθιστά εντελώς το Twitter, και η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου server μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, προκαλώντας ανασφάλεια και αποθάρρυνση σε νέους χρήστες. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο και λιγότερο δεσμευτικό από ό,τι φαίνεται αρχικά. Εάν είστε περίεργοι για το πώς λειτουργεί το Mastodon, το πιο σημαντικό βήμα είναι να το δοκιμάσετε μόνοι σας.

Angie

iwant2help